Rahastot ja osinkojen verovapaus

Rahastot ja osinkojen verovapaus

Taloudellista riippumattomuutta tavoitellessa tulee aina välillä hetkiä, jolloin on syytä punnita omaa strategiaansa ja sen toimivuutta. Optimoimalla löytyy oikotie onneen. Oman säästämis- ja sijoittamisinnon palautuessa on hyvä jatkaa siitä mihin aikaisemmin jäin. Olen pitkään ollut rahastosijoittamisen fani, mutta aikaisempi kirjoitukseni osinkosijoittaminen vai indeksirahastot sai aikaan mielenkiintoista keskustelua ja vähitellen oma kiinnostukseni on siirtynyt enemmän osinkosijoittamisen puoleen.

Yksi tärkeä tähän vaikuttanut tekijä on indeksirahastot ja osinkojen verovapaus. Puhuttaessa rahastojen verovapaudesta on kuitenkin syytä erottaa asioita toisistaan.

  1. Maksatko sinä veroja osingoista.
  2. Maksaako rahasto veroa saamistaan osingoista.

Kun sijoitat rahastojen kasvuosuuksiin, et itse maksa veroja osingoista jotka kerryttävät rahastoissa olevaa pottiasi. Tässä tapauksessa arvonnousu tuloutuu vasta osuuksia myytäessä. Tämä on kuitenkin vasta puolet koko totuudesta. Vaikka et itse maksa veroa osingoista, on mahdollista, että rahasto maksaa veroa sen saamista osingoista. Sillä ei ole mitään käytännön merkitystä kumpi teistä verot maksaa, yhtälailla se on pois potistasi.

Suomalainen rahasto, joka sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin ei maksa saamistaan osingoistaan veroja. Nordnetin Superrahastojen kautta mukaan mahtuu myös Ruotsi ja tavallaan myös muut Pohjoismaat.

Kun lähdetään hieman kauemmaksi kalaan tilanne on jo toinen. Esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada, Saksa ja Ranska perivät lähdeveroa osingoista, jolloin osinkoverovapaasta rahastosta puhuminen ei enää ole paikallaan – ei ainakaan, jos kyseessä on Suomalainen rahasto. Lähdevero on saman suuruinen myös yksityiselle sijoittajalle. Lähdeverosta huolimatta rahastojen puolelle jää pieni veroetu, koska yksityisenä sijoittajana maksat ulkomaisista osingoista vähintään saman verran pääomatuloveroa, kuin kotimaisistakin osingoista. Yksityisenä sijoittajan maksat ensin lähdeveron ja sitten loput kotimaahan normaalin osinkoverotuksen mukaisesti, koska ulkomainen osinko vaatii veronsa. Rahasto maksaa vain lähdeveron ja muilta osin sen toiminta on verovapaata.

Lisää luettavaa ulkomaisten osinkojen lähdeveroista Seligsonin blogista: * Osingot, lähdeverot * Ylimääräisen lähdeveron takaisin periminen

Periaatteessa kotimaisia sekä pohjoismaisia osakkeita kannattaisi omistaa rahastojen kautta, mutta muuten harrastaa enemmän suoria sijoituksia. Taas on peiliin katsomisen paikka, koska itse omistan kotimaiset osakkeet suorina sijoituksina ja ulkomaiset rahastojen kautta – verotus on siis optimoitu, mutta valitettavasti väärään suuntaan.

Rahastojen veroetu ulkomaisissa osingoissa putoaa murto-osaan verrattuna kotimaisiin osinkoihin. Ehkäpä veroedun takia rahastojen omistaminen ei ole järkevää, kuten Seligsonin blogissakin todetaan. Tämä ei tietenkään poista sitä, että rahastojen helppous ja laaja hajautus ovat omaa luokkaansa.

Matka eläkeläiseksi on pitkä ja verotus ehtii vielä muuttua (=nousta) moneen kertaan. Täytyy kuitenkin osata elää myös hetkessä ja nykyhetki suorastaan pakottaa minut kääntymään tasaisemman kassavirran puoleen. Kasvavien osinkojen sijoitukset tulevat siis lisääntymään olettaen, että jossain vaiheessa pystyn taas sijoituksia tekemään.

Jos vielä itse arvot osinkojen ja indeksirahastojen välillä, niin tässä excel joka pääni käänsi. Kritiikki, kommentit ja kehitysehdotukset ovat nyt ja aina tervetulleita.

Ja loppuun kiitos AA:lle, Holdarille, Anoomille ja Osinko-Ossille + muille, jotka jaksoitte panostaa osinkosijoittaminen vai indeksirahastot kommenteissa! Kannattaa muidenkin käydä lukaisemassa kommentit ja linkkien artikkelit, jos jostain syystä on jäänyt väliin!

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑