Keskiviikkona ainakin YLE ja Iltasanomat kertoivat ihanasta S-ryhmää koskevasta uutisesta. Vihdoin ja viimein S-ryhmä alkaa taltioimaan tehtyjä ostoksia tuotetasolla. Aikaisemmin henkilön ostotiedot on rekisteröity tuoteryhmätasolla. Mutta mitä nyt pitäisi tehdä? Olisiko parasta laittaa kortti poikki ja tehdä ostokset muualla?

Hätäisimmät ainakin ovat sitä mieltä, että kyseessä on todella suuri muutos ja että S-kortti pitäisi laittaa poikki. Monen mielestä kyse on suorastaan vastenmielisestä kyyläämisestä, jolla pyritään urkkimaan viimeisetkin yksityiset tiedot ihmisten elämästä.

Eikö enää edes ruokakaupassa saa käydä ilman, että joku valvoo?

On totta, että kauppalistamme saattaa paljastaa meistä hyvin yksityiskohtaista tietoa. Emme välttämättä halua jakaa terveyteen tai juomatapoihimme liittyviä asioita kaiken kansan kanssa. Oma kyynisyyteni ei kuitenkaan anna periksi sille ajatukselle, että kyse olisi kovin suuresta muutoksesta. Enemmän oudolta kuulostaisi, jos tietoja ei vielä tähän mennessä löydy jostain rekisteristä muutamalla piuhan yhdistämisellä.

Luonnollisesti väärissä käsissä tieto on vaarallista.

Toisaalta pitäisi nähdä myös asian positiiviset puolet. Itse näen asian luonnollisesti puhtaasti euron kuvat silmissä ja mahdollisuutena viedä kulujen seuranta uudelle tasolle. Toivon, että jatkossa S-ryhmältä saa kuluraportit tuotetasolla. Jotain viitteitä tällaisesta on uutisessakin. Ehkä jatkossa ei enää ikinä tarvitse katsoa kuitteja läpi miettiessään mitä on tullut ruokakaupasta haettua.

Sitä en epäile lainkaan, etteikö myös S-ryhmä näkisi tilannetta puhtaasti euron kuvat silmissä.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisia palveluita ostodatan päälle pystytään jatkossa rakentamaan ja miten se voi hyödyttää jokaista talouden seurannasta kiinnostunutta.

Toisaalta, jos haluaa irtisanoutua tästä järjestelmästä, niin mikään pakko ei ostamisessa ole etukortteja tai muitakaan kortteja käyttää. Silti helpompaa saattaa olla hyväksyä se, että tietoja sinusta kerätään kaikkialla. Ja tuskinpa tämän uudistuksen myötä kenellekään menee sellaisia salaisuuksia, mitä Google ei jo tietäisi.

Mitä mieltä olet? Onko kyseessä uhka vai mahdollisuus?

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Otan risut ja ruusut vastaan myös sähköpostilla. Helpoiten se onnistuu sisäpiirin kautta ja samalla pysyt kartalla epäsäännöllisesti ilmestyvistä artikkeleista.

Saatavilla myös  Twitter, Facebook ja feed.